Виробництво закарпатських коньяків бере свій початок із створення цеху спиртокуріння Ужгородського винрадгоспу в селі Великі Лази, де 1959 року було вироблено і закладено в дубові бочки першу партію коньячного спирту. На базі цього виробництва у 1961-му створюється Закарпатський коньячний комбінат, де вже наступного року було виготовлено першу партію коньяку “Три зірки”.
З 1967 по 1970 роки відбувається значне розширення виробництва: збудовано два цехи витримки коньячних спиртів, кунажу коньяків, цех спиртокуріння. За цей період виробництво поступово перебазовувалось до Ужгорода, в результаті чого у 1977 році підприємство перейменовано в Ужгородський коньячний завод.
Для збільшення обсягів виробництва коньяків, забезпечення їх високої якості 1986 року введено в експлуатацію цех витримки коньячних спиртів площею 4 тис. кв. м, поєднаний з кунажним цехом, відділенням обробки холодом прогресивним стелажним методом витримки коньячних спиртів у бочках.
З 1991-го - Ужгородський коньячний завод став арендним підприємством з колективною формою власності, найбільшим акціонером якого є трудовий колектив (близько 200 чоловік).
За роки існування підприємства значно зросла його матеріальна база. Зведено і реконструйовано цілу низку інженерно-технічних споруд і цехів, вирішено проблему надійного автотранспортного забезпечення, водопостачання з власних джерел. На підприємстві здійснено ряд заходів, спрямованих на підвищення показників виробництва і покращення умов праці.
ВИРОБНИЦТВО
Нині коньячний завод спеціалізується на випуску коньяків з витримкою від 3 до 12 років з коньячних спиртів, вироблених з екологічно чистої сировини. Спирт витримується в дубових бочках, що зберігаються в наземних приміщеннях, які відповідають найвищим стандартам спиртосховищ у коньячному виробництві. На підприємствах діє чотири цехи, інші допоміжні виробничі підрозділи.
Закарпатські марочні коньяки – унікальне спільне творіння людини й природи, виплід багатовікових традицій і терпеливої людської праці. Органолептичні якості коньяків, їх стабільність забезпечили продукції визнання серед фахівців і споживачів як на Україні, так і за кордоном.
коньяк витриманий “ТИСА” (випускається з 1967 року, вік 6-7 років) – 4 золоті, 3 срібні й 2 бронзові медалі;
коньяк витриманий вищої якості “Карпати” (випуcкається з 1976 року, вік 8-10 років) – 4 золоті, 3 срібні, та 1 бронзова медаль;
коньяк старий “Ужгород” (випускається з 1984 року, вік 10-12 років) – 4 золоті, 3 срібні медалі.
У 1996 році створено та випущено в реалізацію ординарний коньяк “Закарпатський”, який вже завоював на міжнародних конкурсах 1 золоту, 2 срібні, 1 бронзову медаль та почесний диплом. 1997-го марочні коньяки заводу нагороджені європейським міжнародним призом.
ЗБУТ
Основними пріорітетами підприємста були і залишаються надійне довготривале співробітництво з стратегічними партнерами щодо стабільного й безперебійного забезпечення виробництва якісною сировиною і матеріалами, співпраця з інвесторами і кредиторами на взаємовигідних умовах, розширення мережі фірмової торгівлі з урахуванням кон’юнктрури ринку і потреб конкретного споживача.
ОП “Ужгородський коньячний завод” успішно працює на ринку України, має фірмові магазини у багатьох містах області, торгових партнерів у Києві і Львові. Нині вже сформувалося широке коло постійних гуртових покупців, та підприємство не відмовить у співпраці й новим діловим партнерам, для яких повідомляємо його адресу: м. Ужгород, вул. Тімірязєва, 19. Контактний тел. : 0312-61-66-21, тел. /факс: (03122) 4-21-44
З 1981 року на чолі "Ужгородського коньячного завода" стоїть директор Володимир Васильович Гісем.